St. Alphonsa School, Dardmara 
---------------------------------------------------

Date:- 1/08/2021
Class:- 7
Subject:- Moral Science 
Chapter:- 8
Chapter name:- Overcome Your Fears 
------------------------------------------------------------

Value:- Courage 
Moral of the story:- Nothing is impossible. Challenge all fears and make them realize that you are more powerful than them.
------------------------------------------------------------------------------

Exercises.

A. Answer these questions:

1. What is one of the most exhilarating time in a person's life ?

Ans:- Overcoming a fear is one of the most exhilarating time in a person's life.

2. Write a few lines about fear.

Ans:- Fear is a bad feeling that we have when we are afraid of something or when we are in some danger or when something frightens us. It is something that exists in almost every human heart. 

3. How did Sonu react when he realised about the snake's bite ?

Ans:- As soon as Sonu realised that the prick was actually a snake bite, the fear in him came up. This feeling gave him such a shock that he began to roll on the ground and froth started coming out from his mouth. 

4. What is the moral of the story, " The Farmer and the Snake" ?

Ans:- The moral of the story is nothing is impossible. Challenge all fears and make them realise that you are more powerful than them.

B. Write 'Yes' or 'No'.

1. The biggest fear is the fear of unknown.
Ans:- Yes

2. Our thinking power is extremely weak.
Ans:- No

3. If you do not face your fear, your fear will steal your joy.
Ans:- Yes 

4. Fear makes you lose your sense of reasoning.
Ans:- Yes 

5. Always entertain your fear.
Ans:- No

St. Alphonsa School,  Dardmara 
-----------------------------------------------------

Date:- 25/07/2021
Subject:- Moral Science 
Chapter:- 7
Chapter name:- The Key To Happiness 
-----------------------------------------------------------------
Value:- Contentment 

Moral of the story 1:- People who have contentment are actually the richest people.

Moral of the story 2:- Contentment is the key to happiness. For happiness cannot be accumulated or determined by wealth. It lies within a person.
--------------------------------------‐------------------------------

Exercises.

A. Answer these questions.

1. What are the characteristics of a discontented person ?

Ans:- A discontented person is always grumbling, unhappy , short tempered and makes other people all around him unhappy too. A discontented person  has jealousy and bitterness in him.

2. What do contented people think ?

Ans:- Those who are contented think about the blessings they enjoy and compare themselves with those who are less fortunate than them.

3. In the first story, why did the father take his son to a poor family ?

Ans:- The father took his son to a poor family to show him how the poor people, although being poor remained contented and happy as the son was very selfish and discontented.

4. In the first story , what did the son learn after staying with the poor family ?

Ans:- The son learnt the true value of life. He realized that despite being rich he was neither contented  nor happy as co.pared to the poor people.

5. Which priceless things make a person, the wealthiest person on Earth ?

Ans:- The priceless things that a person possesses in his life are his family, friends , happiness and contentment which makes someone the wealthiest person on Earth.

6. What is the moral of the second story ?

Ans:- Moral of the second story is: 
Contentment is the key to happiness. For happiness cannot be accumulated or determined by wealth. It lies within a person.

B. Fill in the blanks.

1. The basic human goal after survival is ___.
Ans:- happiness 

2. It is necessary to ___ the spirit of contentment.
Ans:- cultivate 

3. ____ is a harmful feeling.
Ans:- Discontentment 

4. The real value of life cannot be ___ or seen.
Ans:- counted

5. Our urge for acquiring more and more results in ___ for us.
Ans:- stress 

6. We must feel contented and have ___ within ourselves.
Ans:- peace 

C. Write about the following:

1. Why was Tarun amazed to see the life spent by the poor people ?

Ans:- Tarun was amazed to see the life spent by the poor people. He was surprised with the thought that in spite of being so poor they were very happy and enjoyed every moment of life. There was a bond of love between all the members of the family. 

2. What were the questions of the old lady ?

Ans:- The questions were:- 

1. Have you ever made someone smile ?
2. Have you ever won somebody's heart by doing something good for him/her ?
3. How many times have you beat down to lift someone up ?
4. How many moments of joy have you stolen from life ?
5. How many times have you cried at other people's sorrows ?

3. According to you , what is true wealth ?

Ans:- Contented, peaceful and happy life is real or true wealth .

St. Alphonsa School,Dardmara 
----------------------------------

Date:- 30/06/2021
Class:- 7
Subject:- Moral Science 
Chapter:- 6
Chapter name:- Team Spirit 
----------------------------------
Value and moral :- Unity is Strength 
-----------------------------------------

Exercises

A. Answer these questions.

1. List four advantages of working as a team.

Ans:- Four advantages of working as a team:- 

1. It makes your work easy. 
2. It produces fruitful results.
3. It keeps the spark of being a winner alive in you.
4. It pushes you ahead.

2. Which team is called , "A good team" ?

Ans:- A good team is a team in which every member gets respect and has a say in the team decisions.

3. What are the qualities of a good leader ?

Ans:- A good leader has the following qualities:- 

1. He performs beyond the routine tasks.

2. He takes the initiative to achieve interesting results.

3. He is focussed on the betterment.

4. He motivates and guides his teammate.

4. Who made a hole in Noah's ark ?

Ans:- A woodpecker made a hole in Noah's ark.

5. What did the bee suggest to the other animals ?

Ans:- The bee suggested that everyone on the ark should do the work in which it is the best.

6. At last, who saved the boat from sinking ?

Ans:- At last, the whale saved the boat from sinking as it blocked the hole with its huge belly.

7. What brings success and what brings downfall ?

Ans:- Unity brings success and division brings downfall.

B. Fill in the blanks.

1. Team spirit keeps the ___ of being a winner alive in you.
Ans:- spark 

2. Working with a team is truly an ___ experience.
Ans:- enjoyable 

3. A ___ team is not a one man show.
Ans:- good 

4. Hundreds of ants can __ kill a venomous snake.
Ans:- together 

5. A good leader takes the ___ to achieve interesting results.
Ans:- initiative 

C. Write 'Yes' or 'No'. 

1. Team spirit is a very weak weapon.
Ans:- No 

2. Team spirit produces fruitful results.
Ans:- No 

3. When one works in a team, the pressure is distributed.
Ans:- Yes 

4. Unity is weakness.
Ans:- No 

5. Fingers are weak, but a fist has an immense power.
Ans:- Yes 

6. Unity is the best mantra to achieve success.
Ans:- Yes 

St. Alphonsa School,Dardmara 
-----------------------------------

Date:- 13/05/2021
Class:- 7
Subject:- Moral Science 
Chapter:- 5
Chapter name:- The Essence of Life
----------------------------------------

Value:- Happiness 
Moral of the Story :- Real happiness is achieved only when you uproot all the bitterness, anger and arrogance present inside your mind.
-----------------------------------------

A. Answer these questions.

1. Which bad qualities drive away our friends and family members ?

Ans:- Bad manners , anger and harsh words drive away our friends and family members.

2. Where did Bodhisattva go after his parents passed away ?

Ans:- After his parents passed away, Bodhisattva decided to go to Himalayas and meditate.

3. Why was everybody attracted towards the ascetic ?

Ans:- The ascetic's beautiful contented face and compassionate eyes attracted everyone towards him.

4. How did the ascetic help the king ?

Ans:- The ascetic helped the king by making the prince realize his mistake, his rude behaviour and changing him into a good person. 

5. What is the moral of the story, 'The Angry Prince' ?

Ans:- The moral of the story is :- Real happiness is achieved only when you uproot all the bitterness, anger and arrogance present inside your mind.

6. " Every rose has thorns in it ". How this notion becomes applicable in a person's social life ?

Ans:- As the saying "Every rose has thorns in it", in the same way, every person has some negative qualities. Nobody is perfect. So we may like a person's positive qualities but we need to accept his negative qualities too. If we give a person chance by accepting his bad qualities, the person can even become our friend.

B. Fill in the blanks.

1. Bodhisattva was sent to the University of ___ to study the Vedas.
Ans:- Takshashila

2. After returning from Himalayas, Bodhisattva decided to live a simple life like that of an __.
Ans:- ascetic 

3. The king was attracted by the ascetic's ____ personality.
Ans:- dignified 

4. Despite being well educated , the prince was very rude and __.
Ans:- arrogant 

5. Ascetic's words of wisdom __ deep into the prince's mind.
Ans:- penetrated 

6. People should be treated equally and accepted with their positive as well as ___.
Ans:- negative qualities 

C. Write 'Yes' or 'No'. 

1. Bodhisattva was born in a very learned family. 
Ans:- True 

2. Bodhisattva went to the Himalayas to meditate.
Ans:- True  

3. The ascetic was unable to convince the prince.
Ans:- False 

4. Looks can never be deceptive.
Ans:- False 

D. Who said the following words to whom ? Why ?

1. "If his this behaviour continues, one day people will remove him from the throne."

Ans:- These words were said by ascetic to the prince. He said these words to make the prince understand his mistake.

2. "From now onwards,I'll change myself." 

Ans:- These words were said by the prince to the ascetic. He said these words as he realised his mistake after ascetic made him understood.

3. "Please take good care of your parents and all the people of your kingdom."

Ans:- These words were said by ascetic to the prince. He said these words as he was leaving the palace and once again made the prince aware of his responsibilities.

E. What do you understand from the story? Write a few lines about it.

Ans:- This story tells us that by anger,  bitterness and negative attitude, we cannot live our life to the fullest. We cannot remain happy unless we uproot all the bad manners we have or ill thinking we have in our mind.

St. Alphonsa School,Dardmara 
----------------------------------

Date:- 18/04/2021
Class:- 7
Subject:- M.Sci 
Chapter:- 3
Chapter name:- A Teacher - the Ocean of Knowledge 
---------------------------------------
Value:- Respect for teachers 

Moral of the story 1:- Your parents give you life but a teacher teaches you to live

Moral of the story 2:- Teachers are the builders of future. We must always obey and respect them.
----------------------------------------

A. Answer these questions.

1. What do you understand by the doha, " Guru Govind...............diyo batay" ?

Ans:- This doha tells us the importance of teacher. It means that when we compare between God and Teacher, we should always first bow to our teacher as he is the one who makes us understand about God. 

2. What is the role of a teacher in a student's life ?

Ans:- A teacher is like a friend who gives a new meaning to student's life. A teacher is a philosopher who tells the concept of true life. A teacher is a guide who guides the students in their journey of life.

3. Write about the personality of Mr. Brown in the story, "Caring Students". 

Ans:- Mr. Brown was a kind - hearted teacher with a wonderful character. He had a cheerful nature and always remained happy. Because of his nature, he was loved by his pupils as well as by everyone in Kishanganj.

4. In short, write how did children arrange money for Mr. Brown's operation ?

Ans:- Children decided to enact a comedy play on a war theme. They chose ₹25 as the entrance fee. With the money collected from entrance fee, they arranged money needed for operation.

5. As regards teachers, what did Saint Kabir say ?

Ans:- Saint Kabir said, "A teacher is a person who guides us and shows the pathway to reach success in life". 

6. What was Helen Keller's disability ?  Who helped her to overcome that ?

Ans:- Helen Keller's disability was that she was deaf and blind. 
                                 Her teacher, Madam Anne Sullivan helped Helen Keller overcome her disabilities.

B. Fill in the blanks. 

1. A teacher is like a friend who gives a new ___ to a student's life.
Ans:- meaning 

2. A teacher is a ___ that produces a real person within you.
Ans:- mechanism 

3. Your parents give you life but a teacher teaches you to __.
Ans:- live 

4. Teachers ___ their lives to serve their students.
Ans:- dedicate 

5. You should always __ and value your teachers.
Ans:- respect 

6. ___ came as a ray of hope in Helen Keller's life.
Ans:- Anne Sullivan 

7. ___ are the builders of future.
Ans:- Teachers 

C. Write 'Yes' or 'No'. 

1. A teacher is a ray of hope that pierces the darkness. 
Ans:- Yes 

2. We should respect our teachers.
Ans:- Yes 

3. Mr. Brown was a very rich teacher.
Ans:- No

4. Anne Sullivan was deaf and blind.
Ans:- No

5. A teacher works hard to nurture the students.
Ans:- Yes 

6. You should try to build a strong bond with your teachers.
Ans:- Yes 

D. Match the following.

1. Doha -> Sant Kabir 
2. Mr. Brown -> English Teacher 
3. Children's play -> Hilarious 
4. Guru Brahma -> The God of Creation 
5. Guru Vishnu -> The God of Sustenance 
_________

[ Homework:- Learn the exercises and well as doha. ]

St. Alphonsa School,Dardmara 
-----------------------------------

Date:- 28/04/2021
Class:- 7
Subject:- Moral Science 
Chapter:- 4
Chapter name:- The Real Companions 
------------------------------------

Value:- Judge your friends 

Moral of the story :- Friendship cannot be destroyed by the evil activities of mankind.
----------------------------------------

A. Answer these questions.

1. Who are like a sunshine in one's life?

Ans:- True friends are like a sunshine in one's life.

2. ' A man is known by his company '.
Explain.

Ans:- We should always try to make good friends. If we mix with people who have a bad conduct , who use a bad language and are impolite to others , then nobody will respect us.  Our manners are influenced by the kind of company we have and our personality is influenced by the kind of manners we have. So we should be careful while choosing friends.

2. List a few characteristics of a true friend.

Ans:- Few characteristics are :- 
• Friends do not compel 
• Friends never abuse 
• Friends always understand 
• Friends listen to our experiences and never interrupt.
• Friends enjoy with each other.

4. Who were Ankit and Pulkit ? Where did they live ?

Ans:-  Ankit and Pulkit were childhood friends.  
                                They lived in Madhopur, a small village in Bihar.

5. Who stole Ankit's geometry box from Pulkit's bag ? Why ?

Ans:- Shakeel stole Ankit's geometry box from Pulkit's bag. 
                                 Shakeel did so because he wanted to break the friendship between Ankit and Pulkit. 

Fill in the blanks.

1. __ friends are a boon today .
Ans:- Selfless 

2. Friends never belittle, ___ or yell at you.
Ans:- swear 

3. Friends understand that __ is a two way street.
Ans:- friendship 

4. True ___ know each other's heart and can read each other's mind.
Ans:- friends 

5. A true friend will support you even if it hurts his/her __.
Ans:- own interest 

C. Write 'Yes' or 'No'. 

1. True friends are the real companions in one's life.
Ans:- Yes

2. True friends are the people on whom you cannot depend.
Ans:- No 

3. Friends enjoy with each other.
Ans:- Yes 

4. Ankit and Shakeel were very good friends.
Ans:- No

5. Evil activities cannot break true friendship.
Ans:- Yes 

St. Alphonsa School,Dardmara
-----------------------------------

Date:- 07/04/2021
Class:- 7
Subject:- Moral Science 
Chapter:- 2
Chapter name:- Wonders of Meditation 
--------------------------------------

Value:- Inner Peace
Moral:- When you plant the seed of meditation in your mind, you reap the fruit of peace.


Exercises 

A. Answer these questions.

1. Why do people want to have peace ?

Ans:- People want to have peace because it creates an image of silence and stillness in the mind. It creates an environment of happiness and a happy environment leads to a happy and  cheerful life.

2. List five benefits of meditation.

Ans:- 1. It gives a clearer memory.
2. It makes us more creative.
3. It develops a healthy self-esteem.
4. It reduces aggression and anxiety.
5. It improves our mental and physical health.

3. Define ahimsa.

Ans:- When we do not cause pain or harm to any living creature by means of our thoughts, words or deeds, it is called ahimsa.

4. What does the holy Bhagavad Gita say about anger ?

Ans:- The holy Bhagavad Gita says - Anger causes loss of memory and loss of consciousness. It is like madness that leads to death.

5. "Meditation acts as a tonic for your mind".  Explain how ?

Ans:- Meditation makes us bright, healthy, alert and efficient in everything that we do. It grants us wisdom that helps us to walk on the right path of life. It is a safe and simple method to balance a person's physical, mental and emotional state. 

6. What is the moral of the story, "A Bag of Nails" ?

Ans:- The moral of the story is :- When you plant the seed of meditation in your mind, you reap the fruit of peace. 

B. Write 'Yes' or 'No'.

1. Meditation relaxes the mind, body and soul.
Ans:- Yes 

2. Meditation reduces our creativity.
Ans:- No

3. Gandhiji was an apostle of non-violence and ahimsa.
Ans:- Yes 

4. Regular meditation makes life brighter and happier.
Ans:- Yes 

5. Rohan has a good temperament and always remained happy.
Ans:- No
----------------------------------------

[ Homework:- Write few lines about meditation and why is it necessary ? ]

St. Alphonsa School,Dardmara 
----------------------------------
Date:- 31/03/2021
Class:- 7
Subject:- Moral Science 
Chapter:- 1
Chapter name:- God, Our Eternal Guide 
---------------------------------------
Value:- Faith in God
Moral:- God always protects His true devotees. 

A. Answer these questions.

1. Who has made the beautiful nature ? Who is God ?

Ans:- God has made the beautiful nature. 
                              God is our heavenly father. He is omnipresent, whether we thank or pray Him or not, He is always with us.

2. Why should we have faith in God?

Ans:- God is deeply rooted in our soul. God has no form or shape but He is omnipresent. He is unseen host of every event and we can feel His presence everywhere. He is always with us, in our happiness as well as in our sorrows. That's why we should have faith in God.

3. How can we show gratitude towards God ?

Ans:- We can show gratitude towards God by helping poor and needy people around us.

4. Which are the ways that lead towards God ?

Ans:- Purity of heart and choosing the right path, are the only ways that lead towards God. So we should kick all our fears and move ahead.

5. Can you say, who actually saved Kumardas ? How ?

Ans:- God saved Kumardas.  
                           God came in the form of a mongoose and killed the snake attacking Kumardas and saved his true devotee. 

6. What is the moral of the story, "Kumardas and the Snake" ?

Ans:- The moral of the story "Kumardas and the Snake" is God always protects His true devotees.  

B. Fill in the blanks.

1. If you value happiness and success in life, believe in __.
Ans:- God

2. Live humbly and ___ the glory of God.
Ans:- praise 

3. God frees us from __ and fear.
Ans:- tension

4. Kumardas was a __ boy.
Ans:- cripple 

5. We should move in accordance with the ___ of God.
Ans:- will 

C. Write 'Yes' or 'No'. 

1. God is our heavenly father.
Ans:- Yes 

2. Man is the best creation of God.
Ans:- Yes 

3. God is omnipresent.
Ans:- Yes 

4. We should not have faith in God.
Ans:- No

5. The snake killed the mongoose.
Ans:- No
__________

[Homework:- Do pg no. 15 , Let's Have Fun.]