Class-6

Subject- Moral Science

Chapter- 8

Topic - Being Thankful

Date:- 14.08.21

Exercise

A. Answer these questions.

1. What is gratitude? How can we express gratitude?

Ans:- Gratitude is a great virtue which every human being should possess. It is a feeling that we express our thanks to someone.

2. Why should we be grateful to God?

Ans:- We should be grateful to God because He has blessed us with many good things.

3. In the world, why are many parents unhappy?

Ans:- Many parents are unhappy because their children have forgotten them and avoid them in their old age. Some children send their parents to old age homes or shift them in outhouses or servant quarters when they grow old.

4. How did Himanshu show his gratitude towards the old lady?

Ans:- Himanshu showed his gratitude towards the old lady by making a thanks- giving card and wrote- 'Thank you madam. All throughout my life i will pray to God that He blesses you.'

5. How did the lady react after receiving Himanshu's card?

Ans:- On receiving the card, the lady said, "Himanshu, this is one of the best cards i have ever received from anyone. I would treasure it more than all my possessions.

6. What is the moral of the story,"The Thank-you Card"?

Ans:- The moral of the story,"The Thank-you Card" is we should show our gratitude towards people who are good to us.

 

B. Fill in the blanks:

1. We can express our.......... in various forms?

Ans:- gratitude

2. Every breath we take is a ..........of God's love.

Ans:- gift

3. Gratitude is a .............of showing appreciation and being thankful.

Ans:- virtue

4. Gratitude is a sign of............... .

Ans:- greatness

 

C. Write 'yes' or 'No':

1. When we say'Thank you' it means we are grateful. [Yes]

2. Our parents have brought us in this world.[Yes]

3. Himanshu was a rich boy.[No]

4. Himanshu did not express his gratitude towards the lady. [No]

 

Homework:-

1. Learn and write in your copy.

Class -6

Subject - Moral Science

Chapter- 7

Topic- Forgive and Forget

 

Exercise

A. Answer these questions.

1. What is forgiveness?

Ans:- Forgiveness is the act of forgiving someone.It is an act showing mercy and kindness towards those who have done wrong.

2. When we forgive someone, what do we do?

Ans:- When we forgive someone, we excuse him for the wrong he has done to us.

3. What leads to failures in life?

Ans:- Enmity leads to failures in life.

4. Who are heartless and cruel people? Why?

Ans:- People who do not forgive others are heartless and cruel because they are always full of anger and hatred.

5. In the story, during the match, who got injured? How?

Ans:- During the match Joshua got injured. Jacob pushed him very hard and Joshua lost his balance and fell on the ground.

6. In order to become good children of God, what should we do?

Ans:- In order to become good children of God, we must cultivate the divine quality of forgiveness within ourselves.

7. What is the moral of the story, 'The Sports Meet'?

Ans:- The moral of the story is - Forgiveness is a divine quality.

 

B.  Fill in the blanks.

1. We should learn to forgive and......... .

Ans:- forget

2. It is a human tendency to............. .

Ans:- sin

3. God hates .......... but He never hates the sinner.

Ans:- sin

4. Joshua was a very .............. boy.

Ans:- intelligent

5. In spite of being victorious, .......... felt very bad.

Ans:- Jacob

6. Our attitude should be............. .

Ans:- positive

C. Write 'Yes' or  'No'

1. Forgiveness is a sign of love. [Yes]

2. Forgiveness is a very bad quality. [No]

3. Enmity leads to success in life. [No]

4. People who forgive are happy and cheerful. [Yes]

5. People who do not forgive are heartless and cruel [Yes]

6. God never hates the sin, but He hates the sinner.[No]

7. Joshua started playing foul game.[No]

8. Joshua forgave Jacob. [Yes]

 

Homework:-

1. Learn and write the exercise in your copy.

Class - 6

Subject - Moral Science

Chapter - 6

Topic - The Key to Success

Date:- 29.06.21

Moral of the story:- Determination is must for success.

Value:- Determination

 

Exercise

 A. Answer these questions.

1. What is the key to success?

Ans:- Determination or perseverance is the key to success.

2. Which things make a person achieve many things?

Ans:- Hard work and continuous efforts make a person achieve many things.

3. For utilising your dormant qualities, what should you possess?

Ans:- For utilising dormant qualities a person should possess a strong will power.

4. What made Maharana Pratap recover his kingdom?

Ans:- Maharana Pratap's determination helped him to recover his kingdom from the mighty Mughals.

5. What makes a person great?

Ans:- A person becomes great not by his material wealth, but by the virtue of what he or she achieves or does.

6. List the qualities that lead to great achievements.

Ans:- The qualities that lead to great achievements are -

1. Will Power

2. Determination

3. Hard Work

4. Perseverance

5. Honesty

 

B. Write 'yes' or 'No':

1. For achieving glory and success, strong will is required.[Yes]

2. People possess special hidden qualities. [Yes]

3. A determined person changes his direction every now and then.[No]

4. Maharana Pratap was not determined to recover Mewar.[No]

C. Match the following.

Ans:-

1. Louis Braille -> (c) Braille script

2. Helen Keller->(a) Blind and deaf

3. Abraham Lincoln ->(d) Former President of USA

4. Maharana Pratap->(b) Rajput warrior

 

Homework:-

1. Learn and write the exercise in your copy.

Class-6

Subject- Moral Science

Chapter-5

Topic - The Affectionate Relationship

Date:- 12.05.21

Moral of the story:- Friendship is a bond between two persons that ties them in a relationship that cannot be easily destroyed.

 

Exercise

A. Answer these questions.

1. Why should you have good friends?

Ans:- We should have good friends because good friends always show us the right path and guide us to do right things.

2. How are true friends beneficial?

Ans:- True friends are like rare jewels,they are very precious. They always stand by us in times of distress. They never ditch us for other worldly pleasures. They always appreciate us in public. They never point out our weakness in front of others. They respect and consider our opinion.

3. Write about the warning of the famous essayist, Becon.

Ans:- The famous essayist, Becon, has warned against the friendship between a very rich person and a very poor person.

4. How did Sunny help Ajay?

Ans:- Sunny started going to school regularly and worked very hard day and night. He completed all the notes for Ajay.

5. What is the moral of the story, "Ajay and Sunny"

Ans:- The moral of the story, "Ajay and Sunny" is friendship is a bond between two persons that ties them in a relationship that cannot be easily destroyed.

 

B. Fill in the blanks:

1. We are born to live in a ........ .

Ans:- society

2. True friends are like rare ...........

Ans:- jewels

3.There is no............ between two friends.

Ans:- secret

4. Distance should not become a .......... in friendship.

Ans:- barrier

5. ........ is the enemy of friendship.

Ans:- Money

6. Ajay and Sunny were ......... for their friendship.

Ans:- known

7. For his friend's sake, Sunny became......... towards studies.

Ans:- devoted

8. A true friendship is like a....... with many theads.

Ans:- cloth

 

C. Write 'Yes' or 'No':

1. You should have good friends. (Yes)

2. True friends always appreciate you in public. (Yes)

3. True friends never respect and consider your opinion. (No)

4. Economic disparity damages friendship. (Yes)

5. Involvement of money can cause disputes among friends. (Yes)

6. Sunny was a very good student. (No)

7. Ajay was advised bed rest for two days.(No)

8. Sunny did not change for  Ajay's sake. (No)

 

Homework:

1. Learn and write the exercise in your copy.

Class- 6

Subject - Moral Science

Chapter - 4

Topic - Do's and Don'ts

Date:- 28.04.21

Moral of the story:- Good and brave people always accept their mistakes.

Value:- Cultivate Good Habits

A. Answer these questions.

1. What is habit?

Ans:- A habit is something that takes place automatically. If a person repeats an action unknowingly, it becomes a part of his character. It is called his habit. Habits are of two kinds- good habits and bad habits.

2. How can a person develop his personality and character?

Ans:- A person can develop his personality and character by adopting all the good habits and roots out all the bad habits from his life.

3. Name and define the two things that are essential for leaving a bad habit.

Ans:- The two things that are  essential for leaving a bad habit- will power and determination.

Will power- Will power refers to the strong determination to do something.

Determination - Determination is necessary for leaving a bad habit.

4. List some golden words. How do they help us?

Ans:-  Some golden words are- sorry, excuse me, pardon, thank you, please etc. They help us in impressing people and earning repute for ourselves.

 

B. Write 'Yes' or 'No':

1. Habit is something that takes place automatically. (√)

2. Determination is not necessary for leaving a bad habit. (×)

3. When you accept your mistake, you feel much better. (√)

4. You should always speak the truth. (√)

5. You should always speak ill of others.(×)

 

 

C. Match the following.

1. 'Please' , 'thank you' , etc. (b) golden words.

2. You should accept (d) your mistake.

3. You should respect (a) your elders.

4. You should not use (e) bad language.

5. You should not waste (c) water and food.

 

Homework:-

1. Learn and write all the exercise in your copy.

Class- 6

Subject- Moral Science

Chapter- 3

Topic - Strengthen Your Character

Date :- 17. 04.21

Value - Honesty

Moral of the story- Honesty and truthfulness go hand in hand.

Exercise

A. Answer these questions.

1. What does honesty mean?

Ans:- Honesty means truthfulness, being free from all kinds of evil motives and being fair and sincere not only in our dealings with others but also being honest with ourselves.

2. What are the qualities of an honest person?

Ans:- The qualities of an honest person are truthfulness, loyal, trustworthy, fair and sincere etc.

3. What kind of a boy was Basant?

Ans:- Basant was a very hard-working and an honest boy.

4. Why did Rajkishore agree to buy something from Basant?

Ans:- Rajkishore agreed to buy  from Basant because he was highly moved by Basant's honesty and hard work.

5. Why was Basant  unable to return back with change?

Ans:- Basant was unable to return back with change because when he was crossing the busy road, he stepped on a banana peel and fell on the ground and his leg was sprained severely.

6. According to Rajkishore, what was Basant's real wealth?

Ans:- According to Rajkishore, Basant's real wealth was his honesty.

7. A child's dishonesty, if detected earlier, becomes a blessing in disguise. Explain how?

Ans:- A child's dishonesty,if detected earlier, becomes a blessing in disguise. At initial stage he/ she understands the consequences of dishonesty and does not grow to become a dishonest man/woman. But, if delayed, dishonesty results in a lifelong disgrace,ruin and sometimes imprisonment. The higher the height to which a dishonest man has reached, the greater and more painful is his eventual fall.

B. Fill in the blanks.

1. Honest hearts produce honest ________.

Ans:- actions

2. An honest person is _________ by all.

Ans:- respected

3. Honesty is a _________ virtue.

Ans:- noble

4. Basant's honesty made him _________ .

Ans:- great

5. At the end, dishonesty results in _________ and punishment.

Ans:- disgrace

C. Write 'Yes' or 'No' :

1. When a person is fair and sincere in his character and behaviour we say he is an honest man.

Ans:- Yes

2. Human beings never make mistakes.

Ans:- No

3. Sometimes dishonesty gives success for a short period of time.

Ans:- Yes

4. Basant was a lazy and a dishonest boy.

Ans:- No

5. Basant's parents died in a bomb blast.

Ans:- Yes

D. Match the following.

Ans:-

1. Basant   -> (d) hard working and honest

2. Pratap   -> (e) Basant's brother

3. Rajkishore  -> (b) leader of labour union

4. Amarsingh  -> (a) servant

5. Dr. Verma ->  (c) examined Basant

 

Homework

1. Learn and write the Exercise in your copy.

Class -6

Subject - Moral Science

Chapter -2

Topic - Goodness is Rewarding

Date 07.04.21

--------------------------

Value- Perform Good Deeds.

Moral of the story - Be good to others, others will be good to you.

Pray To God- O Lord, please help me to perform good deeds so that I am rewarded.

Keep me away from bad deeds so that I am not punished.

Exercise

A. Answer these questions:

1. 'The world is full of different kinds of people.' Explain.

Ans:- The world is full of different kinds of people. They are different in their physical appearances , like tall or short,fat or thin and dark or fair.

2. Why do we say that we are what God has made us?

Ans:- We say that we are what God has made us because some are deaf, some are blind, whereas some are ugly or lame.But these features are not man -made.

3. Write about'free will'.

Ans:- Free will refers to our freedom to do right or wrong, good or bad deeds.God has granted this freedom to human beings only.

4. In the story, "Acts of Goodness", why did the farmer refuse to accept anything from the nobleman?

Ans:- In the story of Goodness the farmer refused to accept anything from the nobleman because it was his responsibility to save a person's life.

5. Explain the chain of goodness in the story, "Acts of Goodness".

Ans:- The chain of goodness in the story "Acts of Goodness" is - the farmer saved the life of nobleman's son. The nobleman helped the farmer's son in his education and he became a famous doctor in the hospital. Once the nobleman became very ill and various doctors visited him but they were unable to cure him. When the farmer's son heard this,he visited the nobleman and admitted in the hospital and treated him.In a few days, the nobleman was completely cured.

B. Write 'Yes' or 'No':

1. In this chapter, God's love has been compared with a mother's love towards her children.

Ans:- Yes

2. God's love for everyone is not equal.

Ans:- No

3. God has given us free will.

Ans:- Yes

4. The farmer was rich.

Ans:- No

5. The nobleman was very selfish.

Ans:- No

6. Later, the farmer's son became an engineer.

Ans:- No

7. The farmer's son saved the life of the nobleman.

Ans:- Yes

8. The moral of the story is- We should always be good to others.

Ans:- Yes

C. Match the following:

Ans:-

1. We all are what (d) God has made us

2. God's love for everyone (c) is equal

3. Free will (b) freedom to do right or wrong

4. As we sow (e) so shall we reap

5. God is always (a) looking at us

 

Homework

1. Learn and write the Exercise in your copy.

Class-6

Subject - M.Sc.

Chapter-1

Topic - Love for God

Date 24.03.21

Value- Helping the poor and needy

A. Anwer these questions.

1. How can we show our love for God?

Ans:- We can show our love for God by praying to Him and thanking Him for everything that He has given us.

2. How do rich people express their love for God?

Ans:- Rich and wealthy people express their love for God by constructing different houses of God like temples, mosques, gurudwaras, churches, etc.

3. So as to express your love for God, whom should you love?

Ans:- To express our love for God ,we should love our fellow beings.

4. In the story,"Sher Singh- The Messiah of the poor", after becoming a dacoit, what did Sher Singh do?

Ans:- Sher Singh , all day long he looted and plundered the rich people in villages and at night,he distributed the booty among the poor and needy people irrespective of their religion,caste and creed.

5. In the story,how did Lord Yama penalise and reward Sher Singh?

Ans:- Lord Yama penalised Sher Singh for his bad deeds and rewarded for his good deeds.

6. What is the moral of the story?

Ans:- The moral of the story is " You should love your fellow beings".

B. Fill in the blanks:

1. Ans:- creator

2. Ans:- those

3. Ans:- compassionate

4. Ans:- really

C. Write'Yes'or 'No':

Ans:-

1. No

2. No

3. Yes

4. No

5. Yes

6. Yes

7. Yes

Home work

1. Learn and write the exercises in your M.Sc. copy.