St. Alphonsa School, Dardmara 
----------------------------------------------------

Date:- 25/07/2021
Class:- 1
Subject:- Computer 
Chapter:- 6
Chapter name:- Learn To Use The Mouse 
--------------------------------------------------------------------

Exercises.

B. Multiple Choice Questions 

1. Who invented the computer mouse ?
a. Charles Babbage          
b. Douglas Engelbart 
c. None of these 

Ans:- Douglas Engelbart 

2. Which button is used to stop the music completely in Windows Media Player ?
a. Play 
b. Stop 
c. Pause 

Ans:- Stop 

C. Fill in the blanks.

[ Single, mouse, Index, Double ]

1. A ___ used to point and select an item on the monitor.
Ans:- mouse 

2. ___ finger is used to press the left mouse button.
Ans:- Index 

3. ____ click is used to select an item.
Ans:- Single 

4. ____ click is used to select and open an item.
Ans:- Double 

D. Write T for true and F for false statement.

1. The mouse helps to draw pictures and play games.
Ans:- T

2. Releasing the mouse button is called dragging.
Ans:- F

3. A mouse moves better on a smooth surface.
Ans:- T

4. Wireless mouse is not a cordless mouse.
Ans:- F

5. Seek slider is used to increase or decrease the volume of the music.
Ans:- F

Section B

Answer the following.

How do you change the positions of the icons on a touchscreen computer ?

Ans:- To change the position of an icon in a touchscreen computer we press and hold the icon , drag it to the location where we want and release the finger.
 

St. Alphonsa School,Dardmara 
-----------------------------------

Date:- 29/06/2021
Class:- 1
Subject:- Computer 
Chapter:- 5
Chapter name:- Learn To Use The Keyboard 
----------------------------------------

B. Multiple Choice Questions.

1. Number keys are present at __ places on the keyboard.
a. One              b. Two                c. Three
Ans:- Two 

2. The longest key on the keyboard is __ key 
a. Enter      b. Caps Lock    c. Space Bar
Ans:- Space Bar 

3. Backspace key erases anything types on the __ side of the cursor.
a.  Left              b. Right         c. Up 
Ans:- Left 

D. Write T for true statement and F for false statement.

1. Alphabet keys are used to type letters from A to Z.
Ans:- T

2. Number keys are marked with numbers 1 to 9.
Ans:- F

3. Caps Lock key is used to type capital letters.
Ans:- T

4. A small blinking line on the monitor is called cursor.
Ans:- T

Answer the following.

1. Name the key used to give space between words.

Ans:- Space Bar key is used to give space between words.

2. What is numeric keypad ?

Ans:- The keypad present on the right hand side of the keyboard which contains number keys is known as numeric keypad.

3. How do you type capital letters ?

Ans:- We type capital letters by using Caps Lock key.

St. Alphonsa School,Dardmara 
------------------------------------

Date:- 7/5/2021
Class:- 1
Subject:- Computer 
Chapter:- 4
Chapter name:- Learn To Use The Computer 
----------------------------------------

Section A

B. Multiple Choice Questions .

1. The computer is ready for use when the __ appears.
a. log off screen                b. desktop 
                               c. start menu 
Ans:- desktop 

2. The thin bar at the bottom of desktop is called __.
a. icon                                b. menu bar    
                         c. task bar 
Ans:- task bar 

Section B

Answer the following.

1. Where do you find the start button ?

Ans:- We find start button at the left of the task bar.

2. Give the other name for 'shut down' .

Ans:- The other name for 'shut down' is 'turn off' .

3. Why is it not necessary to switch off the power button on the CPU after shutting down the computer ?

Ans:-  It is not necessary to switch off the power button on the CPU because after we turn off the  computer, the CPU shuts down itself. 

St. Alphonsa School, Dardmara
-----------------------------------------------------
Date - 13/04/2021
Subject - Computer
Class - 1
Chapter - 3
Chapter name - Parts of A Computer 
-------------------------------------

 Section B

Answer the following.

1. What is the role of memory in a computer ?

Ans:- Role of memory in a computer is to remember and store things.

2. How do you give commands on a touchscreen computer ? 

Ans:- A touchscreen computer allows us to touch items on the screen with our finger, to give commands.

3. Write two lines about CPU.

Ans:- Two lines about CPU are:- 
◆ CPU stands for Central Processing Unit.
◆ It is the brain of a computer.

 

【Homework - Learn the uses of the main parts of the computer.】

St. Alphonsa School, Dardmara
---------------------------------------------------

Date:- 06/04/2021
Subject - Computer
Class -1
Chapter - 2
Chapter name - Uses of Computers 
----------------------------

Exercises

Section A

B. Fill in the blanks with the uses of a computer.

【movies  sums  games  stories  music  store  poems  pictures】

 1. I solve ............. for you.
Ans:- sums

2. I .......... words,pictures,games,songs and movies for you.️️️️
Ans:- store

3. I draw ............... for you.️️️️️️️️
Ans:- pictures

4. I play .............. with you.
Ans:- games

5. I show you ............️️️️
Ans:- movies

6. I play .......... for you.
Ans:- music

7. I help you to type ........ and .........
Ans:- stories,poems

Section B

Answer the following.

1. Name any three places where a computer is used .

Ans:- Three places where computer is used are:-
1. School
2. Office
3. Hospital

2. How is a computer different from us ?

Ans:- • Computer can remember many things for a long time.
        
• Computer can solve large sums in just a second with accuracy.

 

【Homework - Learn the uses of computers.】

St. Alphonsa School ,Dardmara
----------------------------------------------------
Date:- 26/03/2021
Subject - Computer 
Class - 1
Chapter - 1
Chapter name - Introduction to computers.

 Section - B

Answer the following:-

How is a computer different from you? Write 'yes' or 'no'.

1.(a) Can you remember things? - No
    (b) Can a computer remember things?                    
            - Yes
2.(a) Do you forget things? - Yes
    (b) Does a computer forget things? - 
            No
3. (a) Do you get tired? - Yes
     (b) Does a computer get tired? - No

4. (a) Do you make mistakes? - Yes
    (b) Does a computer make mistakes?
           - No